Gellak neglelak uden HEMA, TPO og HPMA

Er det mindre farligt? Er det lige så godt?

Ved siden af vores traditionelle gellak neglelak tilbyder vi også en gellak med andre indholdsstoffer end: HEMA, TPO og HPMA. Det er vi ikke de eneste der gør. Gellak og andre gele produkter uden indholdsstoffer, som eksempelvis HEMA, er blevet tilgængelige mange steder.

Er gellak neglelak farligt?

Det er farligt på den måde, at nogle mennesker kan udvikle en allergisk reaktion og på sigt måske endda udvikle en allergi mod nogle af indholdsstofferne, der er i gellak neglelak og lignende neglelakker der hærdes i uv negle lampe.

Er gellak uden HEMA mindre farligt?

Ja og nej. Det handler mest om produktet bruges rigtigt eller forkert. Man kan dog helt sikkert sige, at nogle indholdsstoffer indebærer en større risiko for, at kunne forårsage en allergisk reaktion, når de bruges forkert, end andre. Men alle stoffer indebærer for det meste en risiko for, at de hos nogle kan udvikle en allergisk reaktion.

Allergi-risiko

Alle produkter med kemikalier kan udgøre en risiko for, at kroppen ikke kan tåle det - eller at kroppen på sigt ikke kan tåle det. Hvis man ikke kan tåle et bestemt kemikalie reagerer kroppen med en allergisk reaktion. Det skal man bestemt tage alvorligt.

Hvis man får en allergisk reaktion ved brug af gellak, vil det oftest vise sig som hudirritation, rødme, hævelse eller blærer, hvor huden har været udsat for gellak. Risikoen er altså ved hudkontakt - ikke ved brug på neglen. Risikoen opstår altså på grund af forkert brug af produkter.

Kan alle få en allergisk reaktion af gellak?

Man kan sige, at nogle mennesker har en større tildens til at kunne få en allergisk reaktion, ved forkert brug af gellak. Risikoen er større, hvis der er tendens til allergi i din familie. Da problemet er hudkontakt, har mennesker der i forvejen har hudproblemer måske også større risiko.

Hvilken UV negle lampe skal jeg vælge?

Der er forskellige påstande om, at uv negle lampe og gellak skal passe sammen. Vi kan kun sige, at vores produkter hærdes med alle vores uv negle lamper. Og sikkert også andre uv lamper.

Det der er vigtigt er, at gellak neglelak hærdes længe nok, så produktet ikke er uhærdet og flydende. Hærdetiden er svær at definere helt nøjagtigt. Den skyldes nemlig flere ting:

 • Lampens effekt (Watt)
 • Om det er LED eller UV rør.
 • Antal LED dioder i lampen
 • Placeringen af dioderne
 • Lakkens farve - mængde af pigment
 • Laget tykkelse
 • Neglens placering i lampen (ex. tommelfinger)

Når det er en LED negle lampe har lampens alder ikke rigtig betydning. Men UV lamper med rør, bliver ringere med tiden og brugen.

Hærd hellere for længe end for kort tid.

Bedste råd: Sådan minimerer du risikoen for allergisk reaktion

 1. Den absolut bedste metode til at undgå en allergisk reaktion ved brug af gellak neglelak er slet ikke at bruge det!
 2. Den næstbedste metode er, at bruge produkterne korrekt. Selv om du bruger gellak neglelak uden HEMA, TPO og HPMA er det rigtig vigtigt at huske, at der stadig er risiko for en allergisk reaktion. 

Risikoen øges, når produkterne bruges forkert!

Gellak og lignende produkter er ment til at skulle påføres på negle. Ikke på hud. Det er ved hudkontakten, at risiko øges - og måske især når gellak hærdes på huden. 

Risikoen øges for personer der i forvejen har allergier.

HEMA frie produkter er ingen garanti!

HEMA frie produkter kan være et alternativ for personer, der har udviklet allergi mod HEMA. Det kan også være et valg for at undgå risikoen for HEMA allergi, især hvis man er i risiko for generelt at udvikle allergiske reaktioner.

billedet viser en hånd, hvor en rød neglelak er kommet ved siden af neglen og der derfor kan opstå en risiko for allergisk reaktion

Gellak neglelak skal på neglen - IKKE på huden

Risikoen for en mulig kontaktallergi - en allergisk reaktion - opstår ved hudkontakt.

Hvad er HEMA fri gellak neglelak?

Kemi kan skabe fantastiske egenskaber ved produkter. Men det kan også skabe allergiske reaktioner hos nogle mennesker. Gellak neglelak består af en masse kemiske indholdsstoffer, der hver især giver neglelakken og andre gele produkter, deres karakteristiske egenskaber som:

 • at kunne hærdes i uv negle lampe
 • at få stor styrke mod ridser
 • at få høj glans
 • at kunne hæfte godt, og ikke falde af
 • at være hård og ikke knække
 • at kunne modstå sollys uden at falme

HEMA fri gellak er gellak, hvor man har erstattet HEMA med et andet lignende indholdsstof, med lignende egenskaber.

Det er ikke kun HEMA der er et problem.

Ud over HEMA er der også andre indholdsstoffer, der opfattes som stoffer, med øget risiko for at kunne forårsage en allergisk reaktion, og altså på sigt måske endda udvikle en allergi.

De tre mest omtalte indholdsstoffer i gellak neglelak

I gellak neglelak er der især tre indholdsstoffer, som kan give allergiske reaktioner ved kontakt med huden:

 • HEMA
 • TPO
 • HPMA.

Hvad er HEMA?

HEMA er et monomer, der ofte bruges i gellak til at hærde under UV-lys og give den store holdbarhed og glans. Når gellakken udsættes for UV-lys, reagerer HEMA med andre monomerer i lakken og danner en stærk, netværkslignende struktur.

Denne proces kaldes polymerisation, og den er afgørende for at give gellakken dens holdbarhed og glans.

Hvad er et monomer?

Et monomer er et forholdsvis lille molekyle, der kan binde sig til andre monomer i en kæde. Resultatet bliver et stærk sammenhængende molekyle, der består af mange monomer. Mange monomer sammen kaldes polymer (poly betyder mange)

Hvorfor er der HEMA i gellak neglelak?

HEMA spiller en ret vigtig rolle for gellak neglelaks egenskaber.

 • HEMA har indflydelse på egenskaben "at kunne hærdes i UV lys"
 • HEMA har indflydelse på egenskaben "styrke" og "glans"
 • HEMA har indflydelse på hvor godt gellak hæfter til underlaget.
 • HEMA giver den hærdede lak fleksibilitet, og hjælpe med at forhindre, at gellakken krakelerer eller brækker,
 • HEMA er med til at påvirke lakkens tykkelse / viskositet

HEMA er ikke det eneste monomer, der bruges i gellak. Andre monomerer kan også bidrage til hærdning, vedhæftning og andre egenskaber. Mængden af HEMA i gellak neglelakker kan også  variere, afhængigt af mærket og typen af gellak neglelak.

TPO

i gellak neglelak

Hvad er TPO i gellak neglelak?

TPO står for Triphenylphosphinoxid. Det er et additiv, der bruges i nogle gellakker. 

Hvorfor er der TPO i gellak neglelak?

 • TPO kan bidrage til at forstærke de monomer strukturer der dannes ved hærdning
 • TPO forbedre holdbarheden og kan medvirke til at lakken ikke krakelerer - "skræller af" - eller går i stykker i flager.
 • TPO kan forbedre hæftningen, så gellak ikke løsner sig ved neglekanter. Altså forhindre det der i fagsprog hedder "lift" eller "løftning
 • TPO kan bidrage til en glattere og mere ensartet finish på gellakken

Allergi risikoen

Nogle mennesker kan være allergiske over for TPO. En allergisk reaktion vil vise sig i hudirritation, rødme, kløe og hævelse.

HPMA

i gellak neglelak

Hvad er HPMA i gellak neglelak?

HPMA står for 2-hydroxypropyl methacrylate. Det er et monomer, der bruges i nogle gellakker. Ligesom HEMA og TPO spiller HPMA en vigtig rolle i gellakkens egenskaber.

Hvorfor er der HPMA i gellak neglelak?

 • HPMA har indflydelse på hærdningen
 • HPMA har indflydelse på vedhæftningen til neglen
 • HPMA give gellakken en vis grad af fleksibilitet, hvilket kan hjælpe med at forhindre, at den krakelerer eller brækker
 • HPMA kan påvirke gellakkens viskositet (tykkelse)

Allergi risikoen

Nogle mennesker kan være allergiske over for HPMA. En allergisk reaktion vil vise sig i hudirritation, rødme, kløe og hævelse.

Hvis uheldet er ude

Alle kemikalier kan være farlige. På giftlinjens hjemmeside kan du læse meget mere om kemikalier, forholdsregler og hvad du skal gøre, hvis nu der sker noget.

Hvad bruger man så i stedet for HEMA, TPO og HPMA?

I stedet for HEMA, TPO og HPMA bruger man lignende produkter, men som har en mindre risiko.

Kemikalierne HEMA, TPO og HPMA har alle nogle helt specielle egenskaber. De egenskaber giver gellak neglelakken egenskaber som glans, styrke, holdbarhed, evne til at binde på basecoaten. fleksibilitet, at kunne hærdes i UV negle lampe osv. Når et eller flere af indholdsstofferne udskiftes med noget andet, får man også et andet produkt.

Grunden til at alternative produkter tilsættes, er ikke for at gøre produktet bedre, men for at mindske risikoen. Produktet - gellakken - bliver ikke bedre, hvad angår de øvrige egenskaber.

Udviklingen

Der sker rigtig meget når det kommer til neglelakker. Der afprøves mange forskellige alternative tilsætningsstoffer. Både bio-baserede, naturlige og andre syntetiske alternativer. Det er den udvikling, der bla. har resulteret i vores HEMA, TPO og HPMA frie gellak neglelak, som et alternativt produkt til den traditionelle gellak.

Forbrugerrådet Tænk er en uafhængig medlemsorganisation. De varetager næsten 90.000 personlige medlemmer og 28 medlemsorganisationer og forbrugergruppers interesser. Forbrugerrådet Tænk arbejder for, at alle forbrugere kan foretage et trygt valg. Forbrugerrådet Tænk har også undersøgt gellak.

Eksperternes gode råd om gellak

Der er ikke så meget tvivl om, at det aller bedste man kan gøre, er at undgå tilsætningsstoffer og især syntetiske tilsætningsstoffer som kemikalier.

Gellak neglelak indeholder kemikalier og derfor er gellak et produkt, der kan have risiko for at forårsage en allergisk reaktion.

Forbrugerrådet Tænk har spurgt nogle eksperter om deres bedste råd til forbrugere, der gerne vil lakere deres negle med gellak neglelak.

Kilde: Artikel, "Eksperterne advarer en ekstra gang", Katja Laukkonen Ravn, Forbrugerrådet Tænk,  https://taenk.dk/kemi/plejeprodukter-og-kosmetik/eksperter-advarer-mod-gellak-taenk-en-ekstra-gang

Sådan bør du forholde dig når du bruger gellak neglelak

Forbrugerrådet Tænk har samlet nogle gode råd hvis du gerne vil lakere neglene med gellak neglelak eller få lavet kunstige negle med gel eller akryl

Det er rigtig gode råd og derfor vil vi gerne give dem videre til dig. Rådene er gengivet uredigeret, fra artiklen "Eksperterne advarer en ekstra gang"

Hvis du gerne vil lakere neglene med gellak eller få lavet kunstige negle med gel eller akryl, så har vi samlet fire gode råd: 

 • Overvej om du kan erstatte brugen af gellak med almindelig neglelak. Her er der ikke samme risiko for allergi. 
 • Find en dygtig og professionel negletekniker, der ikke rammer huden, bruger en tilpasset UV-lampe og har udsugning, så du undgår indånding af dampe og partikler. Det mindsker din risiko for allergi. 
 • Har du gener, fx eksem, fra gellak og kunstige negle, anbefaler vi, at du indberetter det til både myndighederne og til producenten. Så kan de følge op - især hvis mange oplever det samme. 
 • Får du en allergisk reaktion, skal du straks stoppe med at lakere negle med gellak. Snak med din læge og få hjælp til at finde ud af, hvad du ikke kan tåle. 

Ønsker du stadig at bruge gellak derhjemme? Se disse seks tips: 

 • Det er meget vigtigt, at du undgår at få lakken på huden. Rammer du udenfor neglen, så gå til en professionel, eller få hjælp af en anden. 
 • Læs og følg vejledningen grundigt. Det gælder både for gellakken og for lampen.  
 • Du kan fjerne gellak med acetone. Men vær opmærksom på, at acetone kan affedte huden, og hvis du gentagne gange bruger acetone, kan det give tør og revnet hud. 
 • Undgå indånding af dampe – luft ud under brugen. 
 • Indånd ikke neglestøv. I stedet for at fjerne gellak med acetone, kan du få slebet lakken væk hos en negleteknikker eller med en elektrisk neglefil. Her skal du være opmærksom på ikke at indånde partiklerne. De er uønskede for lungerne, og der er flere eksempler på allergi fra neglestøv.  
 • Stop brugen, hvis du får udslæt eller gener på huden eller neglene. 

Hvorfor står der "kun til professionel brug" på vores produkter?

 • Det gør der, netop fordi indholdsstofferne i produkterne kan forårsage en allergisk reaktion.
 • Det gør der, fordi risikoen ved at anvende produkterne forkert, øver risikoen for, at der kan forårsages en allergisk reaktion.
 • Det gør der, fordi der er risiko for at en evt. allergisk reaktion kan blive til en permanent allergi, hvis man fortsætter med at bruge produkterne, selv om man har fået en allergisk reaktion og jo burde stoppe med brugen.
 • Det gør der, fordi professionelle har, eller bør have, bedst mulige kendskab til produkterne, så sikkerheden dermed er helt i top og risikoen så lav som muligt.

Hvem er så professionelle?

 • Personer, der udfører neglearbejde på kunder mod betaling.
 • Personer med en uddannelse, der har givet dem kendskab til relevante produkter.
 • Personer, der har gennemgået et neglekursus, hvor indholdet har været sikkerhed og korrekt anvendelse af relevante negleprodukter.
 • Personer med tilstrækkelig viden og erfaring, der gør dem i stand til at anvende negle produkterne forsvarligt, ifølge brugsvejledning, MSDS og SDS.

Hvad er det så en professionel kan?

 • Læse og forstå brugsvejledning og  sikkerhedsvejledningen
 • Påføre gellak og andre negleprodukter ifølge beskrivelse i brugsvejledning: På neglen og ikke på huden.
Produkt tilføjet ønskeliste
Product added to compare.
Vi anvender cookies. Ifølge GDPR lovgivningen oplyses og give samtykke til dette.
Med "OK" bekræfter du, at du er informeret og indforstået med, at vi anvender cookies.